Natuursteen bestaat in vele variaties. De ontstaanswijze van de natuursteen heeft grote invloed op de eigenschappen van het materiaal. Deze unieke kenmerken spelen een grote rol bij het bepalen van het juiste onderhoud voor producten gemaakt van het materiaal. Door dit onderhoud op de juiste wijze uit te voeren, blijft het materiaal niet alleen gebruiksvriendelijk, maar behoudt het ook zijn prachtige uitstraling op de lange termijn. Ontdek hier hoe het onderhouden van natuursteen de duurzaamheid en esthetiek van je natuurstenenblad kan waarborgen.
Natuursteen is een natuurlijk materiaal wat betekent dat er, voor het blote oog, onzichtbare poriën en ongelijkheden in de samenstelling in kunnen zitten. Hierdoor kunnen vloeistoffen e.d. opgenomen worden in de oppervlakte van het materiaal. Om een keukenblad optimaal te kunnen gebruiken wordt een blad vaak behandeld met een beschermend middel, ook wel impregneergenoemd. Dit kan voor of na het plaatsen van een keukenblad. Naast deze beschermlaag is het noodzakelijk om een natuurstenen keukenblad met het juiste middel schoon te maken en te onderhouden, dit om jarenlang van de schoonheid te kunnen blijven genieten.
Het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kan voor doffe plekken of vlekken zorgen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of antikalk of middelen met zuren. Verder is het afhankelijk van het typenatuursteen welke middelen je wel en niet kunt gebruiken. Hieronder gaan we in op het onderhoud van de verschillende steensoorten waarvan keukenbladen gemaakt kunnen zijn in.
Graniet is een stollingsgesteente dat gevormd is door het stollen van magma op grote diepte. Omdat de magma diep in de aarde zeer langzaam af kon koelen hebben mineralen de tijd gehad om uit te kristalliseren. Graniet is een hele harde steensoort, het materiaal neemt geen vlekken op en is zuurbestendig. Om graniet lang mooi te houden raden we aan het keukenblad te impregneren met een middel wat in de kleine poriën kan trekken. Zo wordt het blad vuil- en vochtafstotend en pakt het oppervlak geenvuil aan.
Voor je dagelijkse schoonmaakroutine is het raadzaam om een microvezeldoek te gebruiken, dit kan zowel vochtig als droog. Wanneer het gaat om onderhoud, is het aan te bevelen om een impregneer ondersteunend reinigingsmiddel te gebruiken wat vrij is van tensiden. Een goed voorbeeld van zo'n product is "EasyClean" van Lithofin. Bij het dagelijks reinigen van het oppervlak, kun je dit reinigingsmiddelgebruiken en dan het bladoppervlak met een microvezeldoek uitpoetsen.
Gebruik geen middelen als Dreft of Groene Zeep. Deze zijn vrij vettig en laten een wasachtige filmlaag op het blad achter. Na verloop van tijd kan het dan lijken alsof er vlekken in het blad ontstaan.
Kwartsiet is een metamorf stolling gesteente gevormd uit o.a. zandsteen en andere gesteenten wat een transformatie heeft ondergaan. Door bewegingen in de aardkost wordt het materiaal blootgesteld aan enorme druk, soms in combinatie met hoge temperaturen. Hierdoor ondergaat de bestaande steen een gedaanteverwisseling, (metamorfose) waarbij zowel het uiterlijk als de eigenschappen veranderen, en ontstaat er kwartsiet.
Kwartsiet is in onderhoud vergelijkbaar met graniet. Omdat het een natuurlijk materiaal betreft raden we zeker impregneren aan, om te voorkomen dat vuil in oneffenheden kan trekken. Voor dagelijks onderhoud geld hier ook dat het beste tensiden-vrije middelen kunnen worden gebruikt, zoals ook voor graniet geldt.
Marmer is ook een metamorf gesteente, maar is ontstaan uit een transformatie van kalksteen onder hoge druk en/of hoge temperaturen.
Marmer is een naar verhouding “zachte” steensoort en bevat kalk. Het materiaal is meer poreus dan graniet of kwartsiet en kan relatief snel gaan vlekken en vloeistoffen opnemen. Marmer is ook zuurgevoeliger dan stollingsgesteenten. Dit betekent dat zuren het oppervlakte aan kunnen tasten, zo zal een gepolijst oppervlak dof worden als het in contact komt met zuren. Gelukkig kan de vlek- en zuurgevoeligheid van het marmer verkleind worden door een goed impregneermiddel te gebruiken en dit in twee arbeidsgangen aan te brengen. De eerste impregneer laag, de zogenaamde nano-impregneer, dicht het materiaal af onder het oppervlak, de tweede is de oppervlakte impregneer.
Voor marmer geld dat er, om het netjes te houden, meerdere keren per jaar een oppervlakte impregneermiddel aangebracht moet worden. Het blad moet eerst ontvet worden, en dan kan het impregneer middel worden ingewreven. Na even drogen kan het keukenblad weer gebruikt worden. Zo houd je het marmerenblad langdurig mooi.
Voor dagelijks onderhoud raden we aan om een, zogenoemde, voedende zeep te gebruiken, die speciaal is ontwikkeld voor marmer. (Volg voor het schoonmaken en onderhoud de aanwijzingen op de verpakking van het betreffende schoonmaakmiddel.) Door periodieke impregnatie en goed onderhoud met een voedende zeep zal het blad het langste mooi blijven.
Kalksteen en leigesteenten zijn afzettingsgesteenten en bestaan voor een groot deel uit kalk. Het zijn relatief “zachte” steensoorten. Het materiaal is nog poreuzer dan marmer, graniet of kwartsiet en kan relatief snel gaan vlekken en vloeistoffen opnemen. Kalksteen is in hoge mate zuurgevoelig, veel meer dan metamorf- en stollingsgesteenten. Dit betekent dat zuren het oppervlakte snel aan kunnen tasten, waardoor een oppervlaksnel vlekkerig en ruw wordt. Gelukkig kan de vlek- en zuurgevoeligheid van het materiaal verkleind worden door een goed impregneermiddel te gebruiken. Dit middel moet in twee keer aangebracht worden, net zoals bij marmer. De eerste fase is de zogenaamde nano-impregneer, welke het materiaal dicht zet onder het oppervlak en de tweede fase is de oppervlakte impregneer.
Om kalk- en leisteen lang netjes te houden moet er meerdere keren per jaar een oppervlakte impregneermiddel aangebracht worden. Het bladmoet eerst worden ontvet, daarna kan het impregneermiddel worden ingewreven. Nadat het goed is gedroogd kan het blad weer gewoon worden gebruikt. Deze stappen zijn nodig om het blad te beschermen en langdurig mooi te kunnen houden.
Daarnaast raden we aan om een, zogenoemde, sterk voedende zeep te gebruiken voor het dagelijks onderhoud. Deze zeep is speciaal ontwikkeld voor deze steensoorten. Door periodieke impregnatie en goed onderhoud met een voedende zeep zal uw blad het langste mooi blijven.
Door regelmatig onderhoud en het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen zorg je ervoor dat je granieten-, kwartsieten-, kalkstenen- of marmerenkeukenblad zijn natuurlijke schoonheid behoud voor vele jaren en een tijdloos element in de keuken blijft. Zo kan er jarenlang genoten worden van de duurzaamheid en prachtige uitstraling.
Mochten er problemen of schades ontstaan contact dan altijd een vakkundig bedrijf om de problemen op te lossen. Dit om erger te voorkomen.
Deze materialen verdienen extra aandacht.
Hebben deze producten uw interesse gewekt en/of bent op zoek naar meer informatie? Stuur dan een bericht naar info@dsenatuursteen.nl of neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur bereikbaar op 0345-509010.